Skip to content

ACTUALITAT

Xerojardineria: una alternativa sostenible i eficient en l’ús de l’aigua

La xerojardineria és una tècnica que s’enfoca en la creació de jardins i paisatges utilitzant plantes resistents a la sequera i l’ús eficient de l’aigua. Aquesta tècnica és especialment útil en zones àrides i de clima sec, on l’escassetat d’aigua és un problema recorrent. La xerojardineria pot ser una alternativa sostenible i eficient en l’ús de l’aigua, que a més aporta nombrosos beneficis per al medi ambient i la biodiversitat.

En quins tipus de jardins és més adequada la xerojardineria

La xerojardineria és especialment adequada per a jardins en zones de clima sec o semiàrid, encara que també pot ser utilitzada en qualsevol tipus de jardí. És una tècnica que s’adapta a qualsevol estil, des de jardins rurals i naturals fins als formals i moderns. A més, la xerojardineria pot ser utilitzada en àrees públiques, parcs, i zones urbanes.

Beneficis de la xerojardineria

La xerojardineria aporta nombrosos beneficis per al medi ambient i la biodiversitat, entre els quals destaquen:

Estalvi d’aigua: la utilització de plantes resistents a la sequera permet reduir significativament el consum d’aigua, la qual cosa es tradueix en un estalvi econòmic i en una gestió més eficient dels recursos hídrics.

Biodiversitat: la utilització de plantes natives i resistents a la sequera contribueix a la conservació de la biodiversitat local, en promoure la utilització d’espècies adaptades a les condicions climàtiques i geogràfiques del lloc.

Reducció de residus: la xerojardineria redueix la producció de residus, atès que s’utilitzen menys fertilitzants i pesticides. A més, la utilització de plantes perennes i de baix manteniment redueix la necessitat de poda i neteja.

Bellesa i estètica: la xerojardineria no té perquè ser avorrida o monòtona. De fet, la utilització de plantes i arbres resistents a la sequera pot brindar paisatges molt interessants i creatius, amb diferents textures, colors i formes.

Atracció de fauna: la utilització de plantes natives i resistents a la sequera pot atreure a diferents tipus de fauna local, com ocells, papallones i abelles, que contribueixen a la pol·linització i a l’equilibri ecològic.

Plantes i arbres adequats per a la xerojardineria

La xerojardineria es basa en la utilització de plantes i arbres resistents a la sequera, que requereixen poc reg i són capaços de sobreviure en condicions adverses. Algunes de les plantes i arbres adequats per a aquest sistema són:

Cactus i suculentes: els cactus i les suculentes són plantes que emmagatzemen aigua en les seves fulles i tiges, per la qual cosa són ideals per a aquesta opció. Algunes de les varietats més populars són els cactus de Nadal, els àgaves, els àloes i les crasses.

Arbres de fulla perenne: els arbres de fulla perenne són ideals per a la xerojardineria perquè no perden les seves fulles i, per tant, no necessiten tanta aigua com els arbres de fulla caduca. Algunes de les opcions més adequades per a aquesta mena de jardí són l’olivera, el pi, el garrofer i el ginebre.

Plantes aromàtiques: les plantes aromàtiques són també una excel·lent opció, ja que són resistents i requereixen de poc manteniment. A més, aquestes plantes poden utilitzar-se per donar gust al menjar i com a repel·lent natural d’insectes. Algunes de les varietats més comunes són el romaní, l’espígol, la sàlvia i la farigola.

Plantes autòctones: les plantes autòctones són les que s’han desenvolupat naturalment en la zona i, per tant, són més resistents a les condicions climàtiques locals. Algunes de les opcions més populars per a la xerojardineria són el margalló, el baladre, l’aladern i la jara.

En definitiva, la xerojardineria és una tècnica cada vegada més popular i necessària en zones on la sequera és un problema recorrent. En triar plantes i arbres resistents a la sequera, no sols s’aconsegueix un jardí més sostenible i resistent, sinó que també s’estalvia aigua i es contribueix a preservar el medi ambient. Des de Punt Verd dissenyem i creem jardins de baix manteniment, posa’t en contacte amb nosaltres per a sol·licitar el teu pressupost sense compromís.

També et podria interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!