Skip to content

ACTUALITAT

Les plantes més resistents a la sequera

La sequera que està patint Catalunya aquest primer trimestre del 2023 és una realitat preocupant que ha portat a l’ampliació de les restriccions d’aigua a sis milions de persones. Segons informen els mitjans de comunicació, es tracta de la pitjor sequera del segle i, per tant, és important prendre mesures per reduir el consum d’aigua. En aquest context, la jardineria pot exercir un paper fonamental en utilitzar plantes resistents a la sequera que requereixen menys aigua per al seu manteniment. En aquest article, presentem una llista de plantes que poden sobreviure en condicions de sequera i oferim consells per a la seva cura i manteniment. Descobreix com pots contribuir a la conservació de l’aigua i del medi ambient amb la jardineria sostenible i de baix manteniment.

Què són les plantes resistents a la sequera?

Les plantes resistents a la sequera són aquelles que han desenvolupat característiques especials que els permeten sobreviure amb poca aigua. Algunes d’aquestes característiques inclouen fulles gruixudes, ceres i pèls que redueixen la pèrdua d’aigua, arrels profundes que les permeten accedir a aigua de nivells més baixos del sòl, i sistemes d’emmagatzematge d’aigua en les seves tiges o arrels.

Aquestes plantes són ideals per a la jardineria en regions amb clima sec o amb períodes prolongats de sequera, ja que requereixen menys aigua per al seu manteniment. A més, solen ser més resistents a les plagues i malalties que altres plantes, la qual cosa redueix la necessitat d’utilitzar pesticides i altres productes químics.

Beneficis d’utilitzar plantes resistents a la sequera al jardí

La utilització de plantes resistents a la sequera al jardí ofereix una sèrie de beneficis, tant per al medi ambient com per a la butxaca dels qui mantenen el jardí:

 • Estalvi d’aigua: en utilitzar plantes que requereixen menys aigua, es redueix el consum d’aquest recurs valuós. A més, en no haver de regar les plantes amb tanta freqüència, s’estalvia temps i diners en la factura de l’aigua.
 • Contribució a la conservació del medi ambient: en reduir el consum d’aigua, es disminueix la pressió sobre els recursos hídrics i es contribueix a la conservació del medi ambient.
 • Sota manteniment: les plantes resistents a la sequera solen ser més resistents a les plagues i malalties, la qual cosa redueix la necessitat d’utilitzar pesticides i altres productes químics. A més, en requerir menys aigua, es redueixen les labors de manteniment i el cost associat.
 • Adaptació al clima: utilitzant plantes resistents a la sequera es fomenta l’adaptació dels jardins al clima local, la qual cosa augmenta la seva capacitat de supervivència en cas de condicions climàtiques extremes.

 

Exemples de plantes resistents a la sequera

A continuació, es presenten alguns exemples de plantes resistents a la sequera que poden ser utilitzades en jardineria:

 • Espígol: aquesta planta aromàtica requereix molt poca aigua i és ideal per a jardins amb poca pluja i molt sol. A més, la seva aroma és agradable i relaxant.
 • Cactus: els cactus són coneguts per la seva resistència a la sequera. Existeixen moltes varietats, algunes d’elles amb flors molt vistoses, que poden ser utilitzades en jardins de tipus desert.
 • Romaní: aquesta planta aromàtica és resistent a la sequera i requereix de molt poca aigua. A més, la seva aroma és molt agradable i es pot utilitzar en la cuina.
 • Agapanto: aquesta planta originària de Sud-àfrica s’adapta molt bé a climes secs i càlids. Les seves flors en forma de campana són molt vistoses i poden ser utilitzades per a la decoració de jardins.

Cura i manteniment de plantes resistents a la sequera

Encara que les plantes resistents a la sequera requereixen menys aigua que altres plantes, és important seguir alguns consells per a la seva cura i manteniment. Alguns d’ells són:

 • Assegurar-se que les plantes es trobin en un sòl ben drenat. Això evitarà que l’aigua s’acumuli al voltant de les arrels i les podreixi.
 • Regar les plantes amb moderació. Encara que requereixen menys aigua que altres plantes, és important assegurar-se que rebin suficient aigua durant el seu creixement i desenvolupament.
 • Utilitzar abonament orgànic. L’adob orgànic proporciona nutrients a les plantes de manera lenta i constant, la qual cosa els permet créixer de manera saludable i resistir millor a les condicions adverses.
 • Protegir les plantes del vent. Les plantes resistents a la sequera solen ser més sensibles al vent, la qual cosa pot causar la pèrdua de fulles i la deshidratació.

 

En resum, utilitzar plantes resistents a la sequera en la jardineria és una excel·lent opció per a aquells que busquen estalviar aigua i reduir el cost i temps de manteniment del seu jardí. A més, aquestes plantes contribueixen a la conservació del medi ambient i fomenten l’adaptació dels jardins al clima local. Amb una correcta elecció i cura, les plantes resistents a la sequera poden ser una excel·lent opció per a qualsevol jardí.

Si necessites ajuda per a dissenyar el teu jardí triant les opcions més resistents a la sequera, no dubtis a contactar-nos!

 

També et podria interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!